Na het voetbal: Egel

In een discussie, ik weet niet meer tussen wie en waar, kwamen aan de orde de bezuinigingen die mogelijk waren in de krantenwereld. De een vond, er konden wel wat columnisten uit. En de andere bevestigde dat door zelfs naam en toenaam te noemen. Hans Ree kon bij de NRC wel gewipt worden, zo vond hij. "Altijd dat gezeur over zijn katten." Niet veel later was de Amsterdamse grootmeester er bij de Nieuwe Rotterdamse Courant inderdaad uitgebonjourd . Als columnist ten minste, als samensteller van de schaakrubriek is hij tot op de dag van vandaag gelukkig actief. Maar wat ik maar wil zeggen, het houdt een zeker risico in wanneer je over je veestapel begint te schrijven. Toch moet ik het er even over hebben. Ik zeg bewust ' veestapel' want het is natuurlijk geen huisdier, de mol die momenteel mijn tuin teistert. Hij of zij gaat als een wilde te keer. In de border met bloemen, in de groentetuin, in de tuinkas en in het gazon. En dat laatste is natuurlijk het ergste. Onvoorstelbaar grote bulten laat het dier achter op het groene lakentje dat ik doorgaans met zoveel zorg onderhoud. Ik had gehoopt dat het dier na een paar dagen wel uit zou wijken naar mijn buren, maar mooi niet. Hij wroet maar door en bij mij is de maat nu vol. Ik heb een heuse mollenvanger in de arm genomen en die heeft inmiddels wat klemmen gezet. Ik verwacht er nu binnen enkele dagen wel van verlost te zijn.
Nee dan het egeltje dat ook bij mij in de tuin woont. Dat is inmiddels uitgegroeid tot een vriend van de familie. Als we op een mooie avond tot laat buiten zitten, komt het beestje ons regelmatig met een bezoekje vereren. Hij snuffelt wat rond en gaat dan weer zijns weegs. Zonder rotzooi achter te laten.
Wist u trouwens dat we in het schaken ook de ' egelstelling' kennen? Het betreft hier een verdedigingssysteem dat gekenmerkt wordt door de verdedigende opstelling van de pionnen en stukken. De pionnen komen meestal niet verder dan de derde of zesde rij en de stukken worden daar weer achter gepositioneerd. ' Als een egel die zijn stekels op zet'. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord.
Maar ik weet daarentegen dan weer wel hoe egeltjes 'het' doen ....Heel voorzichtig. (HJD)