Na het voetbal:Deventer

Vandaag de drukte van de Sneekweek verruild voor de drukte van de Deventer boekenmarkt. In zekere zin van de regen in de drup, maar in ieder geval minder lawaaierig, en toch ook een heel ander publiek: wat ouder en vermoedelijk ook wat erudieter, maar dat kun je aan de buitenkant niet zien. Of ik veel bekenden tegen ben gekomen? Twee. De grootste boekenverzamelaar van Weststellingwerf en de beste schaker van Sneek (Het betreft hier geen selfie). En voor het overige, je kijkt vooral naar de boeken en niet naar de mensen. Zelfs het vrouwelijk schoon blijft onbespied. Of ik nog wat leuke aankopen heb gedaan? Ach, een kleine tien nieuwe vermoedelijke aanwinsten. Vermoedelijk omdat je de waarde van een boek pas kunt vaststellen wanneer je het gelezen hebt. En dat kan nog wel jaren duren. Heb overigens wel de nadelen van de e-reader ontdekt. Meende een leuk kadootje voor een huisgenote te hebben gekocht, maar ze bleek het werkje al te kennen van de e-reader. Een gewoon boek zwerft een paar dagen in huis rond en dan herken je het later meestal nog wel. Boeken op de e-reader ' zie' je niet en dus herken je ze later –bijvoorbeeld op de markt- ook niet. Voorts ben ik deze keer bijna stapvoets naar huis gereden. Kreeg in voorgaande jaren na de boekenmarkt een keer of twee drie nare berichten van het CJIB en dat wilde ik deze keer graag voorkomen. Als je een bekeuring krijgt van acht tientjes wegens te hard rijden en je telt dat op bij de kostprijs van de boeken die je koopt dan ben je natuurlijk nog verschrikkelijk duur uit.

Ik speur zulke dagen uiteraard nadrukkelijk naar leuke schaakboekjes. De oogst was deze keer niet zo groot. Ik hoop dat het schrift met aantekeningen van Cor Mulder van Leens Dijkstra uit Mooie Paal en handelend over eindspelen door verzamelaar Heite is aangekocht. Dan komt het schrift tenminste terug in het land waar het thuishoort: Fryslân.

Waarschijnlijk het leukste boekje dat ik op de kop wist te tikken heet "Ons move chess by the champions. " Als ik het in de gauwigheid goed heb bekeken toont het boekje van een twaalftal oud-wereldkampioenen enkele van hun meest briljante zetten.

Bijgaand een pracht zet van Tal. De man heeft al een toren in de strijd geworpen en moet dus hoognodig tot een matwending zien te komen. Hij vindt die in het fraaie Lh8. Kijk zelf maar even wat zwart (Romanishin) nu allemaal boven het hoofd hangt. (HJD)