Het was een vreselijk spannende editie van het Westergoo rapid dat de laatste drie keren was gewonnen door Banning. Vooraf kreeg iedereen een consumptie en na afloop een portie bitter en een prijsje. Wijntje reepje

In de voorlaatste ronde was van Oostrum een halfje los van 7 achtervolgers maar verloor van toen van Dijkstra.

Indrukwekkend was ook Blaeser met winst op Viersma en Sybrich, en remise tegen Banning, Van Oostrum en Dijkstra maar hij struikelde de laatste ronde over Stornebrink.

We hadden vlak voor de aanvang een gast die de sfeer kwam proeven, Vele jaren terug (70, 80 en 90er jaren?) was hij ook al eens van de partij. Het is een goede schaker met de goede mentaliteit, dat zag ik hoe hij opsprong van zijn stoel toen ik vroeg wie er aan zet was in zijn partij tegen Hageman die bijna in winnende positie door de vlag ging. De Ouderkerkjes gingen na de vierde ronde naar bed en Smit op oneven

In de onderstaande tabel ziet u 20 deelnemers. Dat is geen record . Aan kop van de lijst gaat een drietal met de score van 4,5.  Het zijn Viersma, Dijkstra en Stornebrink. 

Viersma won van Bergsma, Banning, de Boer en de Leeuw, remise tegen Dijkstra en verloor van Blaeser.

Dijkstra won van Stapersma, Hageman en van Oostrum en remise tegen Blaeser, Banning en Viersma, geen enkele verlies partij dus.

Stornebrink won van Jolle van Ouderkerken, Bergsma, Hylkema en Blaeser en remise tegen Burggraaff en verloor van van Oostrum

De weerstand van Stornebrink is lager dan die van Dijkstra en Viersma die precies gelijk zijn. Viersma brengt de wisslbeker even naar AP  die zal zijn naam er in graveren samen met die van Dijkstra

 tot slot nog enkele foto's

rapid

Dinsdagavond 20 december is ons (jaarlijkse) Rapid toernooi, dit is onze laatste activiteit in 2022. In de kerstvakantie (24 dec-8 jan) brandt de kachel van Het Convent op een laag pitje en zijn er ook geen andere verenigingen actief in het gebouw.
10 januari gaan we weer beginnen

De indeling wordt gedaan met Swissmaster zes ronden tempo van 15+0 daarna is er tijd voor de prijsuitreiking en een versnapering. 
De voorgaande editie was vanwege corona uitgesteld van december naar april, klik hier.  

 

Het rapidschaak is een variant van schaken waarbij beide spelers tussen de 15 en 60 minuten bedenktijd hebben. Als met toegevoegde tijd per zet wordt gespeeld (zoals bij gebruik van de Fischer-klok) dan mag de toegekende tijd plus 60 maal de toegevoegde tijd minimaal 15 minuten en maximaal 60 minuten bedragen.

De spelers hoeven hun zetten niet te noteren.

  • Onreglementaire zet verliest onmiddellijk tenzij de tegenstander geen winst claimt maar terug laat zetten.
  • Als beide spelers drie zetten hebben voltooid kan er niets meer worden gedaan aan een onjuiste opstelling van de stukken, verkeerde ligging van een bord of een onjuiste tijdinstelling.
  • De arbiter mag alleen ingrijpen bij een onreglementaire zet als een van de spelers daarom vraagt, met uitzondering van de situatie dat beide spelers schaak staan of promotie van een pion niet voltooid is. Ook het vallen van een vlag mag een arbiter niet melden.
  • Een speler kan alleen een onreglementaire zet claimen zolang hij zelf nog geen zet heeft gedaan.
  • Om winst na tijdsoverschrijding te claimen moet de speler beide klokken stilzetten en een claim indienen bij de arbiter.