- Gegevens
- Geschreven door: H.J. Dijkstra
- Hits: 87
Zo’n 25 jaar geleden ben ik ‘lange afstanden’ gaan wandelen. Een dorpsgenoot die waarnam dat ik regelmatig de wandelschoenen ‘onder bond’, meldde zich dit voorjaar met de vraag of hij niet eens een paar keer met mij mee mocht lopen. Hij was bang dat zijn voornemen om wat meer aan lichaamsbeweging te gaan doen, spoedig zou verzanden als er niemand was die de discipline bewaakte. Ik stemde in en sindsdien maken we gezamenlijk vrijwel wekelijks onze kilometers. Alleraardigst, maar bovenal ook erg verbazingwekkend! Ik stippel altijd de route uit en die ligt steevast in een straal van ‘zo’n tien kilometer rondom onze woonplaats. En vrijwel iedere keer krijg ik te horen: “Wúst ut love of nyt, mar hier bin ik noch noait earder weest.” De man (hij is bijna 70) die al heel wat uithoeken van Europa heeft bezocht, kent zijn eigen omgeving niet of nauwelijks. Greonterp, hij kende de naam van het dorp, maar er geweest? Nog nooit. Het kerkepad tussen Westhem en Abbega of dat tussen Dearsum en Boazum? Hem beide volstrekt onbekend. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Woensdag jl. voerde de door mij uitgestippelde route ons naar het gehucht Loaiïngea, dat letterlijk op een steenworp afstand ligt van zijn geboortestad Sneek. En u begrijpt het al, hij was er nog nooit geweest.
Meestal drinken we ergens halverwege onze wandeling een kopje koffie uit de meegebrachte thermoskan. Zo ook woensdag jl. Waar we ons settelden? Op het bankje bij de ingang van de Loaïingeaster begraafplaats. Een prachtig plekje met uitzicht op de fraaie klokkestoel. Mijn reisgenoot begon, terwijl hij van zijn bakje genoot, de namen te ontcijferen op de grafstenen. Allemaal Friese namen eindigend op een ‘a’ concludeerde hij: Bootsma, Fokkema, Hoekstra…en dêr leit un Hokwerda. Toen was het mijn beurt. “Dat was een bekende Friese schaker!”, kon ik hem vertellen. “Hij was tijdens de Friese kampioenschappen vaak de grootste concurrent van Haije Kramer. Ooit won hij in een competitieduel een partij tegen een internationaal meester genaamd Nico Cortlever. Het biljet waarop hij de partij noteerde ging jammerlijk verloren toen zijn boerderij in Oosthem door brand werd getroffen. “De schade was vrij groot” verklaarde Hokwerda nadien maar het ergste vond ik wel dat de notatie van die partij verloren ging.”
Toen we onze reis vervolgden vroeg mijn wandelgezel of die titel ‘internationaal meester’ wat voorstelde. Ja antwoordde ik, je moet wel een potje kunnen schaken alvorens de internationale schaakfederatie je die titel toekent. “Dus niet elke skuver út Loaiïngea of weet ik wat voor gat wurdt dat sumar even”, concludeerde mijn wandelmaat en ik kon zien dat hij enigszins onder de indruk geraakte van deze gewichtige titel. Op hetzelfde moment herinnerde ik mij dat in de jaren zestig de Friese schrijver Trinus Riemersma in een van de weinige huisjes in Loaiïngea woonde en dat diens zoon -Liafbern- de titel ooit ook verwierf. Dat heb ik mijn reisgenoot maar niet verteld want dat had misschien toch weer afbreuk gedaan aan zijn beeld van een internationaal schaakmeester.
Bijgaand het slot van een partij van Riemersma die overigens geboren werd toen zijn ouders al vanuit Loaiïngea naar elders waren verhuisd. Het betreft een partij gespeeld tijdens het NK 1995. Riemersma speelt met zwart. De witte stukken worden aangestuurd door niemand minder dan grootmeester Genna Sosonko.
Wit (Sosonko dus) heeft net 26. De2 gespeeld en dreigt nu te slaan op e6. Zwart (Riemersma) kiest ervoor de pion op e6 op een bijzondere manier te dekken: 26. … b6-b5. Er volgt 27. c4xb5 Ta6-d6 28. Tc3-d3 Tf8-d8 29. Td3xd6 Td8xd6 30.Tf1-d1 Da2-d5+ 31. Kh1-h2 Pf6-e4 32. b5-b6 Pe4-c3 33. b6-b7 Pc3xe2 34.b7-b8D Td6-d8 35. Db8-c7 Td8-f8 en wit geeft het op. Anders dan door zwaar materieel verlies is het mat niet meer te voorkomen. Riemersma eindigde met 4.5 uit 13 als negende. Van der Wiel werd tiende, Sosonko elfde en ‘onze’ Eelke Wiersma twaalfde. Sokolov werd kampioen voor Jeroen Piket. (In de LC van vrijdag 1-11 wordt gewag gemaakt van het verschijnen van de biografie van Trinus Riemersm, de vader dus van de internationale meester die we hier in actie hebben gezien. Vanaf zaterdag 2 november in de boekhandel verkrijgbaar. Benieuwd of de schaakcarrière van zijn zoon ook in het boek aan bod komt.)
(hjd)