Na het voetbal: Engels boekje

Wij waren vroeg op vakantie dit jaar. Naar Engeland. In het stadje ten zuiden van Londen waar we verbleven was een immens grote boekwinkel. Terwijl mijn reisgenote de aanpalende kledingzaken inspecteerde nam ik de gelegenheid te baat om te kijken of er nog een leuk Engels schaakboek op de kop viel te tikken. De afdeling sport was op zich ruim gesorteerd. Dankzij de jongste Britse successen in de Tour waren er veel boeken over wielrennen. Voetbal deed het natuurlijk ook goed en ook over het fascinerende cricket wordt in Engeland heel wat afgeschreven. Het kleine plankje met schaakboeken was moeilijk te vinden. Ik vond het uiteindelijk onder de noemer 'puzzels' te midden van kruiswoordraadsels, cryptogrammen en sudoka's. Als gezegd een bescheiden plankje met hoofdzakelijk wat tamelijk lelijk vormgegeven boekjes voor beginners. Juist toen ik enigszins teleurgesteld het pand weer wilde verlaten (met de gedachte dan kan ik net zo goed wat met mijn echtgenote tussen de kledingstukken kon gaan sneupen) viel mijn oog op een piep klein werkje dat ergens verdwaald op een tafel lag. Chess Secrets luidde de titel en het bleek te gaan om een boekje van Raymond Keene, Brittains senior Grandmaster. Vijf pond negenennegentig kostte het, dus ook voor mij betaalbaar en voor zo'n prijsje voel je je niet snel bekocht. Eenmaal terug in het hotel en de eerste bladzijden lezend bekroop mij echter wel een beetje die gedachte. Na een introductie van een halve bladzijde over het schaakspel in het algemeen, volgde een kwart pagina over de auteur in het bijzonder. De volgende pagina was besteed aan de lijst met wereldkampioenen en wat toen volgde deed mij het ergste vrezen: een tabel met de waarde van de stukken. U kent het wel, pion één punt, loper drie punten, dame negen enzovoort. Het tekstgedeelte werd besloten met een uitleg van de algebraïsche notatie.
Met zo'n introductie wordt de indruk gewekt dat de inhoud van het boekje bedoeld is voor beginnelingen. "You must be able to read the moves in order to understand the information in this book" , stelde Keene letterlijk. Toen ik daarna evenwel kennis nam van de honderd diagrammen met uitleg, raakte ik behoorlijk in verwarring. Echt pittige kost en zeker niet bedoeld voor mensen die je een paar bladzijden eerder nog de waarde van de stukken meent te moeten uitleggen. Neem alleen het eerste diagram. Het handelt over het vraagstuk van ' de tussenzet'. Of waarom Aljechin in de diagramstelling koos voor Pxb7 in plaats van het voor de hand liggende axb5.
Kortom een wat onevenwichtig geheel. Enerzijds de informatie voor beginners, anderzijds de stellingen voor ver gevorderden. Voel ik mij dus bekocht.? Neu, het is al met al wel een informatief boekje. Mooi klein ook dus handig om mee te nemen op reis, zeker als je met EasyJet vliegt. HJD