Het derde weekend in januari was een druk schaakweekend voor sommige Westergooers. Vrijdag stond het "Kampioenskap foor Echte Bolserters" op het programma en zondag werd een beleefdheidsbezoek gebracht aan Wijk aan Zee, alwaar de sterkste spelers ter wereld werden gade geslagen.

Omdat vrijdagmiddag tijdens het achtste Sneker filmweekend een film over oud-Bolsward werd gedraaid, ontstond het idee om gezamenlijk een bezoek te brengen aan de bioscoop en daarna een klein toernooitje te spelen. Speelgerechtigd waren de (potentiele) leden van Westergoo van wie de moeder en de vermoedelijke vader in Bolsward woonachtig waren op het moment van hun geboorte en die een aanzienlijk deel van hun jeugd in de Hanzestad hebben doorgebracht. Met nadere woorden Jan Altena, Rintjse Altena, Gerrit Stornebrink, August Niemarkt en Johan Leeverink ontvingen van initiatiefnemer HarmJan Dijkstra een uitnodiging. Wegens verplichtingen elders vielen Gerrit en Rintsje af, maar op het laatste moment werd aan het gezelschap toegevoegd Sibbele Bonthuis die tegenwoordig in IJLst woont maar verder wel aan de criteria voldeed.

Na het bezoek aan de bioscoop waar veel zaken uit de goede oude tijd de revue passeerden, begaf het gezelschap zich naar Ysbrechtum om aldaar de degens met elkaar te kruisen. Na vijf potjes kwam Sibbele Bonthuis als overwinnaar uit de bus. Johan werd tweede en HarmJan derde. August bleef Jan net een puntje voor. Dat er na afloop nog even gezellig onder het genot van een druppeltje werd nagepraat moge duidelijk zijn.

Zondag bezochten vijf Westergooers het TataSteel Chess Tournament. Als te doen gebruikelijk was het erg druk in Wijk aan Zee maar ook erg gezellig. Niet alleen in sporthal De Moriaan, maar ook in Ecomare waar Hans Böhm de leerzame partijen van commentaar voorzag. In een bijterige dialoog met Loek van Wely werd de partij van Carlsen geanalyseerd, terwijl ook de partij van Giri aan een onderzoek werd onderworpen. Smullen geblazen, helemaal toen Giri zelf in de commentaarzaal verscheen om zijjn zege op de koploper van het toernooi nader toe te lichten.

In wat op de derde zondag van januari wellicht de fijnste plek is op aarde - café de Zon in hartje Wijk aan Zee, werd aansluitend nog even wat gevluggerd. Dagen waarvan je hoopt dat ze nog heel lang ieder jaar zullen weerkeren en nooit van atmosfeer zullen veranderen. Na door Van der Valk in Midddenmeer te zijn gevoed werd via een nagenoeg obstakelvrije Afsluitdijk de realiteit van Fryslân weer ondergaan.  HJD