Wellicht zat u zelf , net als mij, ook op het puntje van uw stoel naar de ontknoping van het Hoogoventoernooi te kijken op zondagmiddag via chessbomb. De zetten van het laatste vluggertje tussen de Nederlandse koplopers Jorden en Giri stopten bij de 58e zet toen de laatste in winnende positie door de vlag ging, dus de zetten die er na die tijd nog in viewer verschenen zijn niet echt gespeeld.

Pikant detail1: Als Giri nog een paar zetten had gedaan had hij nog kans gehad want vanaf de 60e zet krijgen de spelers er 3 seconden per zet bij.

Pikant detail2 , behalve de 2 Nederlanders kon ook Alireza zich nog bij de top voegen en hij werd tijdens zijn partij die nog bezig was en waarin hij duidelijke winstkansen had, door de wedstrijdleiding er op gewezen dat zijn weerstand als hij zou winnen de laagste was van de drie zodat hij niet mee kon doen met de barrage Wordt ook bevestigd door Peter Doggers in Chess.com, hierna deed Alireza, afgeleid , prompt een domme zet die hem bijna de partij kostte en hij nog ternauwernood remise kon houden. 

klik hier voor alle Tatachess details  | klik hier voor een NOS filmpje

Volgens Sipke, een trouwe lezer van onze website zijn de zetten in viewer wel degelijk gespeeld en ging Giri niet door de vlag maar gaf op toen hij zag dat hij finaal verloren kwam te staan. Bij nadere bestudering van een NOS filmpje moet ik Sipke daar gelijk in geven. En volgens Sipke had Alireza tevens als hij zijn laatste partij won ook gewoon mee kunnen doen aan de barrage. De wedstrijdleiding wachtte daar evenwel niet op en begon alvast met de tiebreak tussen Giri en Jorden in dezelfde ruimte en Alireza werd daar door gestoord waardoor zijn partij toch eindigde in remise en zijn titelkansen (als die er toch waren) in rook op gingen. Klik hier voor een filmpje en klik hier voor nog een filmpje

Het zou de wedstrijdleiding gesierd hebben even te wachten met de tiebreak tot Alireza klaar was met zijn partij.