De interne competitie wordt ingedeeld met het programma keizer (tegenwoordig noemt men dat een app(licatie) Deze Windows keizer app is al oud en wordt ook sinds 2008 niet meer ge├╝pdatet. De auteur Henk ten Bos werkt sinds enkele jaren aan een keizer app in Apple die je op je IPhone  kan gebruiken.

De Windows app (die wij dus gebruiken) kan behalve op ranglijst (stand keizerpunten) ook indelen op actuele rating (stand Elo-lijst). Elo is de naam van een professor die de rating heeft uitgevonden die de sterkte van een speler uitrekent en uitdrukt in een getal, de Elorating.

Het keizersysteem is bedacht om een zo eerlijk mogelijke indeling te genereren via een puntensysteem maar dat werkt alleen goed als iedereen regelmatig aanwezig is. Het bestuur van Westergoo zocht daarom een betere methode door elke speler een startrating te geven van 1600 en dan in te delen op actuele rating. Henk ten Bos maakte destijds op speciaal verzoek van Westergoo een module om in te delen op actuele rating.
Als je dus klikt op ranglijst krijg je de stand in punten maar die gebruiken wij niet, wij gebruiken de stand van de Elolijst en wie daar bovenaan staat aan het einde van de competitie is de nieuwe kampioen.